Zelf een kippenhok maken | De Kippengids

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
zelf een kippenhok maken

Wil jij kippen houden en zelf een kippenhok maken? Niet is leuker dan de gezelligheid van een paar kippen in je achtertuin. Er zijn talloze redenen om kippen te houden! Het zijn goede afvalverwerkers, het versterkt je contact met de natuur, kippen zijn levendige en vriendelijke dieren, goedkoop in aankoop als verzorging en ze zorgen bijna het gehele jaar voor heerlijk verse eieren!

Maar is het houden van kippen wel zo makkelijk? Het is belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt.

Daarom gaan wij in dit artikel even in op de randzaken rondom het houden van kippen je achtertuin en geven wij tips voor het zelf maken van het perfecte kippenhok. Voor het houden van kippen is wel enige kennis noodzakelijk!

Het houden van kippen brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Het gaat natuurlijk om levende dieren en daar wil je als het goed is goed voor zorgen. Daarom is het belangrijk om voldoende kennis te hebben over de voeding, inrichting en de huisvesting van je nieuwe kippen.

‘’Iedereen die een geschikte ruimte en interesse in dieren heeft kan kippen houden als huisdieren’’

Inhoudsopgave

Het houden van kippen, wat moet je weten?

Het eerst wat je moet weten is dat kippen in groepjes leven. Zo’n groepje noem je een ‘’toompje’’.

Kies daarom bij aanschaf van je kippen een toompje van 3 of meer kippen. Het is niet noodzakelijk om er ook een haan bij te aan te schaffen. Probeer voor jonge dieren van een paar maanden oud te kiezen, deze jonge kippen zijn gemakkelijker tam te maken.

Als de kippen ongeveer een half jaar oud zijn, zullen ze meer geluid gaan produceren en de kam wordt mooi rood en wat groter. De oorzaak hiervan is dat ze beginnen met het leggen van eieren.

Wil je beloond worden met de lekkerste eieren? Zorg dat goed voor je kippen!

Het kiezen van een kippenras

Allereerst is het belangrijk om te kiezen tussen legkippen, krielkippen en sierkippen. Legkippen leggen veel meer eieren, maar worden niet oud. Sierkippen leggen minder eieren, maar leven veel langer, gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar.

Een van de mooiste rassen sierkip is de Brahma. Dit komt door zijn prachtige donsontwikkeling en statige postuur.

Heb je een kleine achtertuin? Kies dan voor krielkippen. Dit is een kleiner ras dan de gewone legkip en legt ook per week ongeveer 5 eieren.

Daarnaast zijn er nog zo’n 400 verschillende kippenrassen. Kijk voor volledige informatie over verschillende kippen even HIER!

Het kopen van je kippen

Kippen kopen kun je natuurlijk op veel verschillende plaatsen. Denk daarbij aan handelaren, winkeliers of op Marktplaats.

Onze voorkeur gaat echter uit naar een echte hobbyfokker. Een hobbyfokker heeft plezier in het fokken van hun kippen en zorgen daarom vaak ook het beste voor hun dieren.

Tevens zie je bij de fokker thuis of het om goed verzorgde en gezonde dieren gaat. Ook geeft hij je maar al te vraag wat extra informatie geven zodat je direct goed kunt starten met het houden van je nieuwe kippen!

Je kippen meenemen naar huis kun je trouwens het beste doen in een vervoerskist of een kartonnendoos. Zorg dan wel voor flinke luchtgaten.

Kippen kunnen overigens slecht tegen hoge temperaturen. Kippen zweten namelijk niet. Bij erg warm weer kun je beter een aantal dagen wachten met het ophalen van de kippen.

De voeding van je kippen

Eigenlijk hebben kippen erg simpele behoeftes. Die simpele behoeftes bestaan uit elke dag voeding en vers water. Een legkip eet ongeveer zo’n 100 gram kippenvoer en drinkt zo’n 40 ml kraanwater per dag.

Heb je een krielkip? Dan kun je daar de helft van afnemen. Maar let op, dit zijn natuurlijk richtlijnen.

Drinkwater

Voor kippen is zowel kraanwater als regenwater prima om te drinken. Eventueel kun je hier gezonde vitamines of medicijnen aan toevoegen. Wat wel belangrijk is, dat het water elke dag wordt ververst. Het water is namelijk een bron voor ziekten en met het dagelijks verversen van het water voorkom je een uitbraak.

Kippenvoer

Voer in de vorm van een legkorrel of legmeel is de basis voor elke kip. Het verschil tussen legkorrel en legmeel is de grote. Legkorrel is wat groter en zorgt voor minder knoeien. Legmeel is wat kleiner en zorgt er voor dat de kippen langer bezig zijn met eten. Het voordeel hiervan is dat dit verveling van de kippen tegengaat.

De kunst is om de kippen genoeg eten te geven voor een heel etmaal. Dit voorkomt dat de voeding niet oud wordt en dat ze niks laten liggen.

Aan het einde van de dag kun je de kippen een schepje gemengd graan geven. Dit zorgt namelijk voor wat afwisseling, maar geef niet te veel! Gemengd graan is vrij vet.

Een ander idee voor de afwisseling is het geven van wat extra groenvoer zoals resten andijvie of sla, maar geef ook dit met mate.

Een kip heeft maagkiezels nodig om het kippenvoer te kunnen verteren. Ze hebben namelijk een spiermaag. Met behulp van steentjes die ze oppikken zullen ze het voer kunnen verteren. Zonder maagkiezel kan de maag verstopt raken.

Een kip heeft ook een kalkbehoefte. Hiervoor is grit een perfecte aanvulling. Kalk hebben kippen nodig om de eischaal te kunnen produceren. Grit kun je in een bakje geven en wekelijks verversen.

Maagkiezels en grit kun je bij elke flora en fauna winkel kopen.

Wat eet een kip nog meer?

 • Schillen en bladeren van groenten en fruit
 • Oudbakken brood
 • Restjes van bereid plantaardig voedsel
 • Tuinafval

Wat eet de kip niet?

 • Groene aardappelen
 • Uienschillen en preibladeren
 • Schillen van bananen en citrusvruchten
 • Beschimmeld fruit en brood
 • Rauwe aardappelschillen en kiwischillen
 • Beenderen
 • Vlees en vis
 • Kaasresten

Snacks & snoepgoed

Natuurlijk hebben je kippen ook wel eens trek in iets lekkers. Hiervoor kun je kippensnacks gebruiken. Kippensnacks zijn erg gewild. Vooral gedroogde meelwormen of vlokkreetjes zijn de absolute favoriet!

Een aanrader is om met deze snacks de kippen handtam te maken. Zo kun je ze gemakkelijk naar je hand toe lokken en hierdoor kunnen ze uiteindelijk zelfs bij je op schoot komen zitten.

Ziekten bij kippen

Ben je een beginner bij het houden van kippen? Dan is het lastig om te ontdekken of er een kip ziek is. Kippen laten namelijk niet snel zien dat ze ziek zijn.

Zoek daarom naar afwijkend gedrag. Ze kunnen stil in de hoek staan, een bleke kop hebben en de veren kunnen opgezet zijn. Op de website www.kippenziekten.nl vind je erg veel informatie omtrent de ziekten bij kippen en hoe je ze kunt ontdekken. Natuurlijk is het altijd aan te raden om bij twijfel een dierenarts te raadplegen!

De veren van een gezonde kip zien er goed uit, de kam heeft een frisse rode kleur, haar ogen zijn blinkend en kijken alert. Dat zijn tekenen van een gezonde kip.

Is het dons rondom de cloaca (aarsopening) erg vies? De mest is dan te dun. Dit kan een oorzaak zijn van een zieke kip.

Zitten er hele klonten met grijswitte eitjes? Dan heeft ze last van luizen. Deze luizen zijn tussen het dons als klein bewegend stipje goed te zien.

Kwalen

Verder zijn andere veelvoorkomende kwalen bij kippen wormen, bloedluis, verenpikken en eierpikken.

Het zelf maken van een goed kippenhok

Goed, je wilt natuurlijk zelf een kippenhok maken. Een goed kippenhok bestaat uit twee ruimtes. Een ruimte waarin de kippen overnachten (het nachthok met de legnesten) en een ruimte waarin ze overdag lekker kunnen rondscharrelen (een kippenren).

De hoeveelheid ruimte kun je bepalen door het soort kip. Bij krielkippen mag je rekenen met ongeveer 0,25m2 nachthok per kip. In de kippenren mag je rekenen met 0,5m per kip. Heb je grote krielkippen? Dan mag dit minimaal het dubbele zijn.

zelf een kippenhok maken

Zorg er tevens voor dat het kippenhok makkelijk te betreden is voor jou. Het onderhoud van het kippenhok wordt hierdoor wat gemakkelijker. Ook komt een stopcontact in de buurt altijd van pas.

Het zelf maken van een kippenhok zorgt ervoor dat je de mogelijkheid hebt om het gehele kippenhok volledig naar wens in te richten. Hiermee kun je de onderhoudswerkzaamheden ook tot een minimum beperken.

Probeer ook zo min mogelijk kieren te realiseren tussen het hout. In deze kieren kunnen namelijk bloedluizen gaan zitten. Zorg er daarom voor dat het kippenhok zo veel mogelijk gladde wanden heeft met zo min mogelijk kieren.

De plek bepalen van je zelfgemaakte kippenhok

De plek bepalen voor je zelfgemaakte kippenhok is medebepalend door wel kippenras je kiest. Elk ras heeft namelijk zijn eigen wensen qua leefomgeving. Zo zijn er kippen die de hele dag buiten zijn en daarom een klein nachthok nodig hebben, maar ook kippen die liever binnen zitten en dus een wat groter nachthok nodig hebben.

Ieder kippenhok moet zon en schaduw krijgen. Is dit niet mogelijk? Probeer dan een verplaatsbaar kippenhok te maken.

Het nachthok

Een vereiste in het nachthok is een zitstok van ongeveer 4cm breed met afgeronde hoeken. Reken met zo’n 20 tot 30cm per kip op de zitstok. Deze zitstok moet minimaal 30cm boven de grond zijn bevestigd. Ook is een goede ventilatie in het nachthok noodzakelijk, maar probeer tocht te voorkomen.

Zorg tevens ook hier weer voor gladde wanden en zo min mogelijk kieren in verband met de bloedluizen.

De legnesten

De legnesten in het nachthok is een beschutte ruimte waar de kippen rustig kunnen zitten. Deze beschutte ruimte zorgt voor heerlijke verse eieren. Per drie kippen heb je één legnest nodig. Kijk hier voor beschikbare legnesten!

De kippenren

Om ongewenste gasten zoals muizen en mussen te weren heeft fijn gaas de voorkeur voor de kippenren. Deze ongewenste gasten kunnen namelijk niet alleen het voer van de kippen op eten maar ook bepaalde ziekten overbrengen.

Voorkom ook het ontstaan van een modderpoel in de kippenren. Omdat de kippen een zure ontlasting hebben zal er in korte tijd niks meer groeien in de kippenren.

Het schoonmaken van het kippenhok

Je kunt het best het kippenhok wekelijks schoonmaken. Ververs daarbij de bodembedekking in het nachthok en de legnesten met bijvoorbeeld hennepvezel, zaagsel of beukensnippers. Haal tevens de mest van de zitstokken.

Spit in de kippenren de grond om. Hierbij voorkom je dat de ontlasting van de kippen een dikke laag op de grond vormt en gaat stinken in de zomer. Het is natuurlijk ook fijn voor de kippen om niet elke dag in hun eigen ontlasting te moeten scharrelen.

Bij het schoonmaken van het kippenhok is het ook altijd aan te raden om te controleren op bloedluis, andere beestjes en ongediertesporen.

Zelf een kippenhok maken

Het beste kun je beginnen met het maken van het nachthok. Hierom heen kun je de kippenren maken. Je kunt het kippenhok maken van verschillende soorten hout of paletten.

Bepaal tevens de locaties voor je nestkasten in het nachthok, hier worden de eieren gelegd. Zorg ervoor dat het goed is afgesloten en dat je er gemakkelijk bij kunt om de eieren eruit te halen.

In de kippenren kun je tegels plaatsen, dit maakt wat makkelijker schoon. Heb je liever dat je kippen op het gras lopen? Geen probleem! Maar wees ervan bewust dat dit gras binnen enkele dagen is verdwenen door de mest zoals eerder beschreven in dit artikel.

Met aarde als ondergrond zul je dus 1 keer per week alles moeten omspitten om het schoon te maken.

Zorg er ook voor om een gedeelte van het nachthok te bedekken met zand. De kippen houden van een zandbak om zichzelf in schoon te maken en zo de parasieten en andere ongewenste beestjes van zich af te schudden.

Kijk hier trouwens even voor leuke kippengadgets!

De Kippengids

Heb je meer hulp nodig bij het zelf maken van je kippenhok? Het perfecte kippenhok maak je met behulp van de Kippengids. De Kippengids is ontwikkeld door de makers van Fred’s Bouwtekeningen! Gegarandeerd succes dus!

Bij aanschaf van de Kippengids ontvang je 135 pagina’s met bouwtekeningen over kippenhokken. Van voerbakken tot zitstokken, alles wordt beschreven zodat je je hele kippenhok compleet kunt maken.

Kosten

De Kippengids kost je €17,-. Bij aanschaf ontvang je de Kippengids in je mailbox en is direct te downloaden. Direct beschikbaar, geen verzendkosten en geen wachttijd!

Liever de Kippengids printen? Geen probleem! Alles is toegestaan.

De Kippengids is een paar maanden op de markt en is al 4500+ keer verkocht.

Beginnen met het zelf maken van je perfecte kippenhok? Klik op onderstaande knop en download direct!

zelf een kippenhok maken

De Kippengids

Alles wat je moet weten voor het maken van het perfecte kippenhok vind je in de Kippengids!

Direct starten met het perfecte kippenhok? Klik hier en start vandaag nog!

Ervaring met dit product of een vraag? Laat even een reactie achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.