Online pianoles | Pianoles van René

Gemiddelde leestijd: 18 minuten
online pianoles

Ben jij een beginner en opzoek naar een online pianoles? Zeer logisch! Dankzij online pianolessen kan namelijk iedereen vanuit huis leren om piano te spelen. Want laten we eerlijk zijn, muziek is heerlijk en een piano is één van de mooiste instrumenten die er bestaat.  

Het volgen van een online pianoles heeft natuurlijk nog veel meer voordelen, namelijk:

 • De flexibiliteit. Waar en wanneer het jou uitkomt
 • De toegankelijkheid. Geen heen en weer gereis
 • Maatwerk. Je leert in je eigen tempo
 • Kostenbesparend. Online piano lessen zijn vaak vele malen goedkoper dan lessen bij een muziekschool
 • Beter inzicht in je prestaties. Je voortgang wordt online heel nauwkeurig bijgehouden

Naast de vele voordelen zijn er natuurlijk ook een paar nadelen:

 • Online piano les volgen vraagt wat meer zelfdiscipline
 • Schermmoeheid. Je kunt vermoeidheid ervargen als je lang geconcentreerd naar een scherm kijkt

Maar gelukkig wegen de nadelen niet op tegen de voordelen! Het spelen van piano heeft absoluut iets magisch. Een piano is onweerstaanbaar, de muziek die uit een piano ontsnapt is prachtig, het stelt je in staat om een ander uitstekend te begeleiden, je kunt perfect anderen entertainen, er is niets leuker dan samen spelen met kinderen, het is goed voor je brein en het verbeterd je motoriek!

Inhoudsopgave

Maar hoe werkt nu zo’n piano?!

Voordat je kunt beginnen met een online pianoles is het handig dat je weet hoe een piano werkt.

Een piano bestaat uit:

 • Een gietijzeren frame
 • Snaren
 • Toetsen
 • Hamers
 • Pedalen

Het frame

Het frame van een piano is gemaakt van gietijzer. Dit frame wordt uit één stuk gegoten. De reden dat dit van gietijzer wordt gemaakt komt omdat het niet zo gevoelig is voor warme en kou. Dit heeft te maken met uitzetting van het metaal.

Bovendien is gietijzer makkelijk te verwerken en zorgt voor een goede bevestiging en spanning van de snaren.

De snaren

Een gemiddelde piano heeft zo’n 230 snaren. Snaren met hoge tonen hebben 3 snaren en sommige lage tonen hebben 2 snaren. De laagste tonen hebben één snaar.

Hoe langer de snaren, hoe lager de toon. Hoe korter de snaren, hoe hoger de toon.

De bassnaren in een piano zijn gerealiseerd door deze kruislings over de snaren voor de hogere tonen te spannen.

De stempennen (in het stemblok) en het gietijzeren frame zorgen voor de juiste spanning van de snaren. Doordat de snaren na verloop van tijd hun spanning verliezen, zal de piano opnieuw gestemd moeten worden. Dit word gedaan door middel van het draaien aan de stempennen. Dit kan alleen door een professionele pianostemmer die daarvoor is opgeleid gedaan worden.

De hamers

De hamers in een piano zijn eigenlijk een houten stokje met daarop een kop. Deze kop is bedenkt met vilt. Dit vilt is erg belangrijk voor de klank die uit de piano komt.

online pianoles

Bij het indrukken van een toets wordt er een hamer tegen een snaar geslagen. Elke toets heeft een eigen hamer. Een piano bestaat uit 88 toetsen en heeft dus ook 88 hamers.

Door het slaan van de hamers tegen de snaren ontstaat er een trilling van de snaren. De trilling van de snaren wordt door middel van twee ‘kammen’ naar de zangbodem van de piano geleid.

De zangbodem zorgt voor versterking van de trillingen die de snaren maken. Hierdoor ontstaat er een geluid. Bij het loslaten van de toets stopt de snaar met trillen.

Elke piano heeft haar eigen unieke geluid door de zangbodem. De zangbodem helpt het geluid te versterken. Hoe groter de zangbodem, hoe luider het geluid.

De pedalen

Een gemiddelde piano heeft twee tot drie pedalen. Deze pedalen kun je bedienen met je voeten. Het meest rechtse pedaal wordt het meest gebruikt. Dit pedaal wordt ook wel het ‘sustaining pedal’ genoemd. Dit pedaal zorgt ervoor dat de tonen langer doorklinken bij het loslaten van de toetsen.

Het linkse pedaal laat de hamers verschuiven. Hierdoor word de klank wat zachter.


Nu weet je hoe een piano werkt!

Als het goed is weet je nu hoe een piano werkt.

Nu kun je dus starten met je eerste online pianoles!

Hierbij geven wij jou alvast een aantal tips, zodat je direct uit de startblokken kunt schieten.

Zorg voor een goed instrument

Een goed instrument kan zijn:

 • Een gewone piano
 • Een keyboard
 • Een digitale piano

Het belangrijkste is dat je een aanslaggevoelig instrument hebt, één met een ‘sustaining pedal’ dus. Vermijd keyboards met hele kleine kindertoetsjes!

Knip je nagels

Te lange nagels kunnen hinderlijk tikken op de toetsen. Laat staan dat er nagels zouden breken, dan is het pas echt tijd voor paniek!

Een goede houding

Een goede houding is belangrijk. Met een rechte rug en je knieën in een hoek van 90 graden zorgen dat je het lang vol kunt houden.

Een verkeerde houding kan zorgen voor een stijve nek, rugpijn, spierpijn, enz.. Vaak word er bij een eerste online pianoles al aandacht besteed aan het hebben van de juiste houding.

Zorg daarbij ook voor makkelijke schoenen. Hoge hakken of nette bordeelslippers zijn onhandig bij het pedaalgebruik.

Is je akoestische piano gestemd?

Zorg dat je akoestische piano is gestemd. Het werkt erg demotiverend als je piano slecht klinkt. Tevens leer je dan de slechte klanken herkennen in plaats van de juiste klanken.

Luister naar muziek en probeer deze na te spelen

Gebruik Youtube of Spotify om zoveel mogelijk naar verschillende soorten pianomuziek te luisteren. Haal hier ook inspiratie uit en probeer de liedjes die jij het mooist vind na te spelen. Dit houdt het leuk en motiverend om piano te spelen.

Doe een warming up

Er wordt bij online pianolessen ook aandacht besteed aan het doen van een warming up. Dit is belangrijk om je spieren wat op te warmen voordat je daadwerkelijk de sterren van de hemel gaat spelen.

Het is slecht om te oefenen met koude spieren.

Loop niet te hard van stapel

Oefening baart kunst, maar teveel oefening is niet goed. Door teveel te oefenen kun je kramp krijgen. Stop ook direct met spelen als je kramp ervaart. Stop je niet op tijd, dan krijg je een zogenaamde overbelasting in je spieren. Dit kan vervolgens tot vervelende ontstekingen leiden.

Koop of download een metronoom

Een metronoom helpt je enorm bij het tellen. Dit helpt jou bij het aanhouden van het juiste ritme. Zelfs gevorderde pianisten en gitaristen maken vaak nog gebruik van een metronoom. Dit maakt hun muziekspel nog mooier en vloeiender.

Er zijn handige metronoom apps te verkrijgen. Maak hier gebruik van, deze zijn vaak gratis en hebben allerlei extra functies!

Maak muziek met anderen

Probeer met anderen muziek te maken. Dit werkt inspirerend en motiverend. Of je nu in een bandje speelt, of je begeleid een zanger of zangeres; je zult merken dat dit een geweldige belevenis is en bovendien leer je er erg veel van.

Speel met gevoel

Je bent geen robot en muziek maken is niet iets mechanisch. Speel daarom met gevoel. Stop emotie in het bedienen van je toetsen. Hierdoor zul je overal muziek van kunnen maken!

Online pianoles

Goed, to the point! Je bent natuurlijk opzoek naar een goede eerste online pianoles! Gelukkig ben je dit artikel aan het juiste adres.

online pianoles

Wij gaan het namelijk hebben over de online cursus Pianoles van René. Met de Pianoles van René speel jij binnen twee tot zes weken moeiteloos je favoriete liedjes op je piano of je keyboard.

Tevens heeft de cursus Pianoles van René een online leeromgeving en community. Je leert piano spelen aan de hand van bekende liedjes.

Pianoles van René Knops

René Knops heeft ondertussen al zo’n 25 jaar ervaring als fulltime piano- en keyboarddocent. Hij is een geboren en getogen Brabander, is 48 jaar en is al vanaf zijn 10e gepassioneerd en actief als pianist en toetsenist met piano spelen, keyboard spelen en synthesizers.

René geeft zijn online pianoles aan de hand van stap-voor-stap videotrainingen. Deze videotrainingen zijn te vinden op zijn ledenwebsite.

Ook kun je er talloze handige downloads en hulpmiddelen downloaden.

Het eerste gedeelte van de videotrainingen is voor de echte beginner. Hier word jou in 53 video’s uitgelegd hoe je op een leuke en makkelijke manier piano kunt spelen.

Je leert overigens niet alleen maar noten lezen. Je leert meteen liedjes spelen die bestaan uit simpele akkoorden. Hieronder een klein voorbeeld van een videotraining!

Het tweede gedeelte van de videotrainingen is voor de meer gevorderde pianospelers. In dit gedeelte vind je ongeveer 30 videotrainingen die jouw gaan leren hoe je trucjes kunt toepassen bij het spelen op je piano of keyboard.

Het derde gedeelte gaat dieper in op het lezen van noten. René heeft dit expres wat later in zijn videotrainingen geplakt. De reden hiervoor is omdat het saai is om noten te leren lezen. Bij veel online pianolessen wordt er juist begonnen met het leren lezen van noten. Veel cursisten ervaren dit dan ook als saaie stof en haken daarom vaak af.

René heeft in het derde gedeelte dan ook maar 7 videotrainingen geplaatst over het leren lezen van noten. Toch leer je met maar 7 videotrainingen razendsnel noten lezen!

Ben je aangekomen in het vierde gedeelte? Dan ben je al helemaal één met jouw piano of keyboard. Dit is tevens ook het laatste gedeelte van de cursus. In deze module leer je dan ook veel verschillende liedjes te spelen, van pop tot klassiek.

De online community

Een ander waardevol onderdeel van de online cursus Pianoles van René is de online community. Je krijgt levenslange toegang tot een online community van meer dan 2500 cursisten, inspirerende webinars en gratis toegang tot een app.

Tevens krijg je persoonlijke ondersteuning van René zelf. Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Stuur hem dan even een berichtje!

Pianoles van René aanschaffen

De cursus Pianoles van René kost normaal €497,-. Deze cursus is tijdelijk afgeprijsd naar €149,-!

Aanschaffen kan heel gemakkelijk via onderstaande knop!

Het complete lesprogramma nu voor €149,-

 • 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang tot de online leeromgeving
 • Online versie Pianogeheimen starterscursus (12 video's)
 • Beginnerscursus: 6 modules + bonus (63 video's)
 • Vervolgcursus: 6 modules + evaluatie (30 video's)
 • Notencursus: 5 modules en 2 bonussen (7 video's)

Daarnaast krijg je ook:

 • Webinars opnamens (5 video's)
 • Workshop 'Je eigen pianospel opnemen' (4 video's)
 • Workshop 'Blues piano' (1 video van 60 minuten)
 • 6 weken E-mail coaching van René
 • Onbeperkt toegang tot de interactieve online community
 • Levenslange toegang tot forum, lesmateriaal en video's
 • Onbeperkt e-mail contact met je online pianoleraar
 • Persoonlijke begeleiding

Klik op de knop hieronder en start met je eerste online pianoles!

online pianoles

Pianoles van René

Start direct met je online pianolessen met hulp van René. 2500+ cursisten gingen je al voor!

Klik hier en ga direct naar de geheime kortingspagina!

Ervaring met dit product of een vraag? Laat even een reactie achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.