Beginnen met gitaar spelen | Gitaarles van Koen

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
beginnen met gitaar spelen

Wil jij beginnen met gitaar spelen? Dat is logisch! Wist je dat er meer mensen zijn die gitaar leren spelen dan enig ander instrument? Iedereen kan gitaar leren spelen op elk moment! In dit artikel helpen we je op weg.

Het is belangrijk dat je probeert te voorkomen om verkeerde keuzes te maken. Veel mensen kopen een gitaar en alles wat erbij hoort, proberen het een paar maanden en zijn er daarna klaar mee.

Helaas komt dit door verkeerde keuzes in het begin en de onderschatting van de benodigde tijd bij het leren van gitaar spelen. Beginnen met gitaar spelen kost namelijk echt tijd.

Gitaar leren spelen begint met het kiezen van de juiste gitaar!

Inhoudsopgave

Beginnen met de juiste gitaar

Je hebt een aantal keuzes in het kiezen van je gitaar. Je kunt kiezen voor een elektrische gitaar, een Western gitaar, een semi akoestische gitaar en een akoestische gitaar. Ook heb je de keuze uit nieuwe of gebruikte gitaren.

Onze tip? Ga voor een klassieke, houten Spaanse gitaar met nylon snaren. Er zit relatief veel ruimte tussen de snaren en dat geeft jou de mogelijkheid om je onhandige vingertjes of dikke worstepootjes op je juiste plek te zetten in het begin.

Ook zorgen de nylon snaren ervoor dat je je vingers niet dwars doormidden snijd. In he begin zul je wat eelt op je vingertoppen moeten kweken en dat kost tijd. Met de nylon snaren gaat dit het beste.

Kosten

De houten Spaanse gitaar heb je al voor €39,- nieuw! Besef je dan wel dat je niet de beste kwaliteit hebt en dan de klank en het stemmechanisme niet van top kwaliteit zijn. Maar dat maakt voor een beginnersgitaar natuurlijk niet uit!

De houten Spaanse gitaar heeft nog andere voordelen, namelijk:

  • Ze zijn overal te koop
  • Ze zijn goedkoop
  • Je hebt geen versterker nodig, dus ook geen snoeren en elektra, dus kun je overal spelen!
  • Dankzij de nylon snaren kun je beginnen met gitaar spelen met de minste pijn en moeite

Een goede gitaar

Koop ook een goede gitaar. Ga niet af op een aanbieding van de Lidl of de Aldi. Ondanks dat ze zo goedkoop zijn raak je hierdoor gefrustreerd omdat je direct begint met een slechte gitaar.

Ook is het stemmen van een slechte gitaar erg moeilijk.

Bij goedkopen gitaren kunnen ook na enige tijd onderdelen loskomen, of er zijn andere gebreken die je niet direct ziet.

Tweedehands gitaren zijn natuurlijk ook geen prima optie. Probeer er wel iemand naar te laten kijken die verstand heeft van gitaren. Je loopt anders hetzelfde risico als met de goedkope gitaren van de Lidl of de Aldi, maar dan zonder garantie!

Er zijn genoeg bekende merken die een goedkopere lijn aanbieden. Die goedkopere lijnen zijn perfect om te beginnen met gitaar spelen! Kijk voor goede beginners gitaren even HIER!

Links- of rechtshandig?

Bedenk goed of je links- of rechtshandig bent. Ben jij linkshandig en voelt het voor jou niet goed om rechtshandig te spelen? Dan kun je er voor kiezen om gespiegeld gitaar te leren spelen. Een andere optie is om gewoon simpelweg te leren om rechtshandig gitaar te spelen.

Er zijn gitaarmerken die een speciale lijn hebben voor linkshandigen. Zo hoef je niet te spiegelen en jezelf iets aan te leren wat niet goed voelt.

Het voordeel van beginnen met gitaar spelen is natuurlijk dat je jezelf nog van alles kunt aanleren. Beginnen op een rechtshandige gitaar heeft echter veel voordelen. Zo kun je op elke gitaar spelen die je in je handen krijgt. Ook kun je elke les volgen die je wilt, zonder dat het in je hoofd een chaos wordt omdat je steeds maar alles moet spiegelen.

Je omgeving en de juiste houding

Beginnen met gitaar spelen kun je het beste doen in een comfortabele en rustige omgeving. Gitaar spelen doe je namelijk vooral met je oren. Als je begint, zul je de noten en akkoorden nog moeten leren.

Televisie op de achtergrond, je telefoon die aandacht vraagt, het helpt totaal niet als je begint met gitaar spelen.

Je leert ook sneller in een rustige omgeving. Na enige tijd merkt je vanzelf dat het een stuk makkelijker gaat. Je hoort sneller en makkelijker hoe je gitaar klinkt en wat er juist goed of fout gaat. Ook hoef je niet meer na te denken en te voelen waar je je vingers plaatst.

Zorg ook voor een goede stoel om op te zitten. Belangrijk daarbij is dat je je armen makkelijk kunt bewegen. Het is de bedoeling dat je de hele hals kunt bereiken. Wees daarbij ook niet te krampachtig

Wissel eens af met zitten en staan. Je zult direct merken bij het staand spelen dat je gitaar anders hangt en daarbij ook automatisch je arm anders houdt.

Het stemmen van je gitaar

Er zijn verschillende manieren om je gitaar te stemmen. Je kunt je gitaar stemmen door middel van je gehoor, met een stem apparaat, met een clip tuner, met apps op je telefoon, met een stemfluitje of een stemvork, etc.

Je gitaar stemmen door middel van je gehoor

Je oren, je hebt ze (als het goed is) altijd bij. Maak hier gebruik van! In het begin zal dit lastig zijn, maar je zal er automatisch ‘gevoel’ voor kweken. Door het verschil in trillingen hoor je of je gitaar goed gestemd is.

Je gitaar stemmen door middel van een stem apparaat

De makkelijkste manier om je gitaar te stemmen is door middel van een stem apparaat. Hier zijn vele varianten van, dure en minder dure. Bij het aanslaan van een snaar kleurt het stem apparaat rood (niet goed) of groen (goed). Erg makkelijk en snel!

Een relatief goed stem apparaat heb je al voor ongeveer €10,-. Maak hier gebruik van! Een erg goed en goedkoop stem apparaat is bijvoorbeeld de Fazley T-30 Clip -On. Dit stem apparaat zet je op de hals van je gitaar. Sla je snaar aan en je ziet direct of hij goed gestemd is of niet.

Je gitaar stemmen met een app op je telefoon

Je gitaar stemmen kun je ook door middel van apps op je telefoon. Een goede app hiervoor is de Cleartune – Chromatic Tuner. Erg handig, je hebt je telefoon namelijk meestal wel bij en je hoeft geen extra apparaat te kopen.

Leer akkoorden

Probeer op meerdere plekken op de hals akkoorden te leren. Een groot deel van een goede song bestaat namelijk uit ritmes, gecombineerd met korte solo’s. Daarom is het belangrijk om te leren welke noot waar op elke snaar te vinden is.

Als je begint met gitaar spelen lijkt dit erg moeilijk, maar al snel wordt dit een tweede natuur zonder dat je erbij na hoeft te denken.

Met drie tot vijf akkoorden kun je al goed uit de voeten! Probeer ook om niet teveel op de bovenkant van de hals te blijven hangen, maar leer de akkoorden ook op andere plekken op de hals.

Het leren van akkoorden is ruim voldoende om lekker te kunnen spelen. Met een vijftal akkoorden kan je al bijna alles meespelen.

Klik hieronder om alles over de akkoorden te weten en te leren!

Overhaast je niet en probeer samen te spelen

Beginnen met gitaar spelen kost tijd. Heb daarom geduld. Herhaling is de moeder van de wijsheid, zo ook bij gitaar leren spelen. Herhaal daarom regelmatig wat je al eerder hebt geleerd. Wij snappen dat je de neiging hebt om snel door te gaan naar de volgende uitdaging, maar ga niet te snel.

Probeer ook om samen met anderen te spelen. Op een bepaald moment kom je even niet verder en lukt het misschien niet. Hierdoor wordt je gefrustreerd en voor veel mensen is dat het moment waarop ze de gitaar wegleggen en vervolgens niet meer oppakken.

Juist om die reden is het belangrijk om af en toe met andere te spelen. Zo kunnen jullie elkaar helpen en blijft de motivatie wat hoger.

beginnen met gitaar spelen

Je favoriete nummer

Je hebt vast wel een nummer dat je compleet hebt plat gedraaid. Leer dat nummer te spelen op je gitaar.

Let er wel op dat dit nummer niet te moeilijk is. Kijk daarom even online of dat nummer op jouw niveau ligt.

Het is heel frustrerend als het niet klinkt zoals je verwacht.

De plectrum

Het kleine, driehoekige stukje plastic waarmee de snaren worden aangeslagen wordt het plectrum genoemd.

De plectrum is er in veel verschillende soorten materiaal. Je hebt zachte, harde en zelf metalen plectrums.

Probeer wat verschillende plectrums uit. Zo kom je er vanzelf achter bij welke plectrum jij je het beste voelt.

Elke plectrum geeft namelijk een andere aanslag. Probeer desnoods een aantal verschillende plectrums uit in de winkel. De verschillende soorten plectrums hebben veel invloed op het verschil in geluid.

Heb geduld!

Nogmaals, heb geduld. Je leert niet in één dag gitaar spelen, zeker niet als je net begint.

Probeer te relaxen, als je een goede gitaar hebt is het vooral een kwestie van blijven oefenen.

En GENIET van het beginnen met gitaar spelen!

Online cursus

Veel mensen willen graag beginnen met gitaar spelen, maar hebben de tijd niet of de stap blijft te groot om naar een muziekschool te gaan.

Gelukkig zijn er daarom online lessen! En hier zitten veel voordelen aan!

Zo heb je zelf de vrijheid om zelf je tijd in te delen. Komt het een keer niet uit? Dan kun je deze gemakkelijk verzetten. Heb je juist extra tijd? Dan kun je even snel een online gitaar les meepakken.

Een ander voordeel is dat je zelf bepaalt waar je de lessen volgt. De online lessen kun je namelijk op je laptop, tablet of telefoon volgen. Is het mooi weer en zit je even lekker in de tuin? Geen probleem om even een online gitaar les te volgen!

Ook kun je dankzij de digitale lessen makkelijk even terugspoelen. Zo kun je beginnen met gitaar spelen in je eigen tempo.

Het lesmateriaal is vaak ook beter dan die van een muziekschool. Online cursussen krijgen door de duizenden cursisten veel feedback, waardoor de cursussen vaak worden verbeterd.

En het grootste voordeel:

Online cursussen zijn vaak vele malen goedkoper. Ook heb je levenslang toegang tot een online gitaarcursus. Daarbij zijn deze gitaarlessen voor iedereen geschikt, alle online gitaarcursussen beginnen namelijk bij de basis.

Gitaarles van Koen

De online gitaarcursus van Koen krijgt eigenlijk meestal de hoogste score. Zijn online cursus bestaat uit video’s, deze kun je altijd terugspoelen als het je te snel gaat. Gitaarles van Koen is daarom geschikt voor iedereen.

De cursus Gitaar spelen in 22 lessen van Koen is daarom ook erg populair. Ook krijg je bij aanschaf van deze cursus toegang tot een app om je gitaar te stemmen. Als je dit hebt gedaan kun je direct starten met de 22 lessen van Koen!

beginnen met gitaar spelen

Interesse in de cursus van Koen? Lees dan nog even verder!

Koen Snoek

Koen komt oorspronkelijk uit Volendam (is ook duidelijk aan zijn accent in zijn video’s te horen) en geeft al jaren gitaarlessen. Koen heeft gitaar leren spelen van Jaap de Witte en Jaap Kwakman (beide gitarist bij de 3JS). Koen heeft zelfs gitaar gespeeld bij optredens van de 3JS!

Koen kan dus wel een potje gitaar spelen. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met zijn online platform Gitaarlesvankoen.nl

Dankzij dit platform heeft hij zijn online cursus Gitaar spelen in 22 lessen op de markt gebracht. Ondertussen hebben meer dan 4000 cursisten zijn cursus al succesvol gevolgd en kunnen zich nu dan ook gitarist noemen!

Tevens heeft hij op zijn website genoeg gratis video’s waarmee je al kunt oefenen om liedjes op je gitaar te spelen, neem dus even een kijkje!

Gitaar spelen in 22 lessen aanschaffen

De online cursus Gitaar spelen in 22 lessen kopen is erg gemakkelijk. De cursus kost je €67,-. Privéles van een gitaarleraar is een stuk duurder!

Interesse? Via KnalReviews.nl krijg je toegang tot de stem app én 2 extra lessen. Klik snel op onderstaande knop en claim je bonussen!

Gitaar spelen in 22 lessen

Altijd al willen beginnen met gitaar spelen? Stop met uitstellen en start direct! Leer gitaar spelen van niemand minder dan Koen Snoek, bekend van de 3JS!

Klik hier en ga direct naar de geheime kortingspagina!

Ervaring met dit product of een vraag? Laat even een reactie achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.